Presidentin junavaunun kahvikalusto

Keskiviikko 24.8.2016 klo 19:27 - Vivadesign

VR:n Presidentin salonkivaunun kahvikalusto

Vanhan tavaran liikettä oli tietyllä tavalla haasteellista pitää. Ihmiset kävivät myymässä tavaroitaan ja netin aikakaudella todennäköisesti tarkistaneet hinnat. Pyynnit olivat huimia. Jos ei aina osannut maksaa oikeaa hintaa, niin tämä seuraava tarina kertoo siitä, että ei aina tiennyt oliko tavaralla juuri sellainen tarina kun myyjä kertoi. 

Kerran liikkeeseemme astui vanhempi mies, mukanaan kahvikalusto. Hän kertoi tarinaa miehestä, joka oli työskennellyt VR:llä konduktoorina ja vastanut mm. VR:n presidentinvaunun hoidosta. Kun salonkivaunu oli lopetettu ja muutettu valtioneuvoston virkavaunuksi, oli tämä konduktoori saanut kahvikaluston, joka oli tehty vain salonkivaunua varten. Kahvikalusto oli valkoinen, jossa oli kultaisia kukkia ja kahvikupin kyljessä VR. Nyt tämä vanhempi mies oli myymässä tätä kahvikalustoa. Kaunis kuviointi kahvikupeissa, lautasessa ja pullalautasessa, yhteensä 10 kpl:tta ehjinä ja muutama varaosa lautasina. Uskoako vai ei, mies kyllä osasi kertoa tarinan todella todentuntuisesti. Käden jälki on kyllä upeaa, kuviointi lasitteen alla jne..en osaa vieläkään sanoa, onko noista kahvikupeista oikeasti juonnut Kekkonen valtiovieraidensa kanssa vai joku tavallinen posliinimaalari, joka on harrastuksen maalannut Arabian valkoisiin kuppeihin koristeita. Pohjissa on signeeraus P.C-S tai P.GS..Todennäköisesti edellinen. Jos nyt joku Arabian asiantuntija tätä lukee ja tunnistaa nuo kirjaimet niin kommentoikaa ihmeessä tätä kirjoitusta.IMG_6401.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: VR, Presidentti

Menneisyyden muistot

Torstai 18.8.2016 klo 19:58 - Vivadesign

Elettiin vuotta 2012, meillä oli vielä silloin liiketila Albertinkadulla, Helsingin keskustassa. Se oli vähän sellaista aikaa että tavaraa tuli enemmän sisään kuin sitä ostettiin ulos.

Eräänä päivänä liikkeeseen astui vanhempi nainen ison kassinsa kanssa. Hän alkoi kertoa tarinaa Kaj Franckista. Olen aina ollut sitä mieltä, että yksi kiehtova asia tässä  kaupankäynnissä on tarinat, joita tavaroilla on, mistä ne ovat tulleet ja miten kulkeneet. Albertinkadulla sai niitä kuulla paljon. Tämä ystävällinen vanha rouva oli ollut nuorena tyttönä Arabian tehtaalla Kaj Franckin apulaisena.

Aikansa tarinoita kerrottuaa, hän sanoi haluavansa myydä minulle kilta-astiastonsa, ruskea-lasitteisen. Tuon astiaston hän oli saanut Kaj Franckilta henkilökohtaisesti kiitoslahjana lähtiessään pois. Lautasia, kuppeja, vati, todella hyvässä kunnossa. 

Kilta-astiasto on Franckin tunnetuimpia tuotteita ja sitä tehtiin vuosina 1953 – 1975. Franck valmisti ennen sarjan tuotantoa kauan kokeilumielisiä, yksinkertaisia ja harkittuja käyttöesineitä koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin. Väreinä oli vihreä, keltainen, musta, sininen, valkoinen ja hyvin lyhyen aikaa tämä ruskea. Franckin muotoilua johdatti halu etsiä esineistä vainolennainen ja riisua pois kaikki ylimääräinen. Hänen mukaansa käyttöastia ei värin ohella muita koristeita kaivannut. Kilta oli suunniteltu edulliseksi tuotteeksi, mutta halpatuonti öljykriisin aikoina aiheutti tällekin upealle sarjalle kilpailua ja sen kautta hinnankorotus paineita.Niinpä Kiltan valmistus päätettiin lopettaa 1975, koska sen tekeminen oli vaikeaa ja kannattavuus oli laskenut.

Vuonna 1981, kilta-sarja tuli uudelleen tuotantoon, mutta Teema-nimisenä.

Nämä ruskeat Kilta-astiat löydätte nyt verkkokaupastamme. Niilläkin on mielestäni hieno tarina. 

http://www.vivadesign.palvelee.fi/tuotteet.html?id=29547/374952

Kommentoi kirjoitusta.